Italiaanse Vleeswaren Online Bestellen

Italiaanse Vleeswaren

 

Italiaanse vleeswaren

Italiaanse vleeswaren zijn volop beschikbaar bij Concarne. Ze zijn niet alleen lekker, maar zeker ook gezond. Italiaanse vleeswaren horen tot het cultuurpatrimonium van dit mediterrane land waarbij iedere regio prat gaat op zijn eigen specialiteiten. Antipasto, dat letterlijk 'voor de maaltijd' betekent, is ook in Nederland heel bekend. Antipasti worden voor de maaltijd gegeten en prijken op menukaart van elk Italiaans restaurant. Antipasti bestaan vooral uit de fijnste Italiaanse vleeswaren aangevuld met kaas en streekspecialiteiten. Vleeswaren worden ook gebruikt als ingrediënt (en) van vleesgerechten. Maar wat zijn nu de meest bekende vleeswaren uit Italië die ook bij ons meer en meer worden gewaardeerd? Bekijk hier ons assortiment!

Beschermde oorsprong
Italiaanse vleeswaren, zoals salami en Parmaham, worden massaal gebruikt bij de samenstelling van pizza's. Al deze Italiaanse specialiteiten komen in vele gerechten terug. Vele (regionale) vleeswaren zijn officieel beschermd onder de benaming 'Denominazione di Origine Protetta' (D.O.P).


Salami

Is ongetwijfeld en van de meest bekende vleeswarensoort uit Italië. Boeiend is vooral dat elke Italiaanse regio zijn eigen manier van bereiden heeft. Bekende soorten zijn Salame Fellino uit Fellino en salami Milano uit Milaan. Het vlees wordt op de gewenste smaak gebracht met peper en zout. In vele regio's gebruikt men ook rode en witte wijn. Het vervangen van zout door verse regionale kruiden zorgt voor grote regionale verschillen. Het vlees wordt in een omhulsel  gestopt en afhankelijk van de regio gedroogd, gekookt of eventueel gerookt.

 

Mortadella

Is een specialiteit uit Bologna die nu ook bij ons meer en meer verkrijgbaar is.
Mortadella hebben de Italianen vooral te danken aan de Etrusken die dagelijks vleeswaren maakten. Mortadella is daar het resultaat van. Naarmate mortadella populairder werd verspreidde het zich over het hele land en uiteindelijk zelfs tot bij ons. Zeer fijn gemalen varkensvlees is er het belangrijkste bestanddeel van. Men gebruikt ook een beetje spek afkomstig uit de nek van het varken. Mortadella bevat  kleine witte stukjes spek en wordt op smaak gebracht met zout, hele peperkorrels, pistachenootjes, knoflook en olijven. Dit mengsel wordt gekookt en daarna snel teruggekoeld. 

 

Parmaham

Prosciutto di Parma of Parmaham is al eeuwen één van de bekendste Italiaanse vleeswaren. Deze ham mag pas Parmaham heten als deze aan strenge voorwaarden voldoet. Varkens die er het vlees voor leveren mogen uitsluitend geboren en opgegroeid zijn in de Italiaanse regio’s Emilia-Romagna, Lombardije, Piemonte, Veneto, Toscane, Umbria, Le Marche, Lazio, Abruzzo of Molise. De productie van parmaham is het voorrecht van bepaalde plaatsjes in de provincie Parma en dit vanwege hun specifiek klimaat. Afhankelijk van het gewicht van het varken wordt er een hoeveelheid zeezout aan toegevoegd. Daar wordt het vlees helemaal mee ingewreven en achtereenvolgens gewassen en gedurende minstens twaalf maanden gedroogd. Voldoet de parmaham aan alle strenge voorwaarden dan krijgt de ham een kroon ter herkenning. Parmaham bevat geen geur- , kleur- , reuk- of conserveermiddelen (afgezien van het zout). De dieren worden deels gevoed met de wei die overblijft na het maken van Parmezaanse kaas. Prosciutto di Parma heeft vooral een zachte en subtiele smaak als gevolg van het maandenlange droogproces.

 

Pancetta

Wordt gemaakt van buikspek en is best vergelijkbaar met onze bacon. Pancetta wordt op smaak gebracht met peper en zout. Voor sommige varianten worden verse kruiden en specerijen zoals nootmuskaat, jeneverbes, kruidnagel en zelfs kaneel gebruikt. Waar aan onze bacon vaak vocht toegevoegd wordt, wordt pancetta enkele maanden gerijpt waardoor deze veel vocht verliest. Er is keuze tussen gerookte en gerijpte pancetta. Gerookte pancetta is relatief hard. Soms wordt pancetta opgerold. Een bekende variant is de Pancetta Coppata, waarbij de nek (coppa) ingerold wordt in buikspek (pancetta). Pancetta heeft een opvallend zachte smaak. De Italiaanse keuken gebruikt pancetta vaak als smaakmaker van allerlei (regionale)  vleesgerechten. Het heeft een milde, zachte en toch kruidige smaak met zoete tonen.

 

Bresaola

Bresaola wordt gemaakt van rundvlees en is van origine afkomstig uit de regio Valtellina en de vele andere Alpendorpjes in Lombardije. Het vlees wordt eerst gezouten. Bresaola wordt vervolgens korte tijd gedroogd en op smaak gebracht. Dit malse stukje rundvlees kan makkelijk zonder verdere bereiding worden gegeten (de rijping en het zouten zorgen voor de conservering). Dit vlees met een mooie donkerrode kleur is rijk aan aroma's en heeft een zacht, pittige smaak. Bresaola wordt in Italië vaak geserveerd als lunch- of voorgerecht. Carpaccio di Bresaola wordt dan vaak in combinatie met rucola, olijfolie en Parmezaanse kaas geserveerd.

 

Coppa

Wordt gemaakt van de nek en de schouder van het varken. Coppa wordt droog gepekeld en gekruid en heeft een opvallend mooie rode kleur. Coppa heeft een relatief pittige en kruidige smaak en wordt als antipasto in flinterdunne plakjes gesneden, op bruschetta gecombineerd met artisjokharten en zongedroogde tomaten of in dunne reepjes verwerkt in pasta.

Trek gekregen? Bekijk nu ons assortiment en bestel gerust.

Bestel